Blog

Fahami React Context API

Sebagai developer reactjs yang baharu macam aku, aku selalu gunakan teknik prop drilling untuk pass prop ke child component yang aku buat. Cara ini tak bagus kalau projek kita itu adalah projek yang besar. Aku tahu mengenai kewujudan react context API atau state management library lain seperti redux, mobx, recoil dan banyak lagi library untuk… Continue reading Fahami React Context API

Asas Node.js – Built-in module

Dalam Node.js terdapat tidaklah terlalu banyak built-in module. Tapi aku tak akan bincangkan kesemua module tersebut. Aku hanya akan bincangkan beberapa built-in module yang agak penting & digunakan agak kerap ketika pembangunan aplikasi node.js. Antaranya adalah: Path module OS module File System Module Events Module HTTP Module Path module Digunakan untuk handle file path. Contohnya… Continue reading Asas Node.js – Built-in module

Asas Node.js – Module Wrapper Function

Baru-baru ni aku ada update post Asas Node.js – Import/export module. Memandangkan aku dah sentuh sikit pasal module kat situ jadi aku nak sentuh juga sedikir mengenai module wrapper function. Setiap module sebenarnya tidaklah execute kod didalamnya secara terus. Contohnya: app.js “under the hood” sebenarnya content app.js akan di ‘convert’ kepada sesuatu seperti ini: Kod… Continue reading Asas Node.js – Module Wrapper Function

Mengunakan i18next untuk lokalisasi aplikasi React.

I18N = Internationalization. Atau bahasa mudah, alih bahasa / translation. So kali ini aku nak share cara menggunakan i18next iaitu satu framework lokalisasi yang boleh di guna pakai untuk memudahkan proses mengalih bahasa aplikasi. Framework ini support pelbagai bahasa programming termasuk PHP, ruby, javascript dan banyak lagi. Boleh rujuk i18next supported framework untuk senarai lengkap.… Continue reading Mengunakan i18next untuk lokalisasi aplikasi React.

Menjadi seorang Youtuber ?

Salam. Aku sekarang tengah prepare untuk publish content pertama untuk youtube aku. Kalau yang tak tau, ini adalah channel youtube aku: Youtube Ceghap. Sebelum ini ada aku letak video-video merepek kat situ tapi kebanyakkannya dah aku hide dari tatapan umum. Channel Youtube ni sebenarnya aku nak buat sebagai medium bagi aku punya personal improvement dari… Continue reading Menjadi seorang Youtuber ?

Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Untuk yang masih belum tahu, Windows 10 telah menyediakan 1 platform Windows Subsystem for Linux (WSL) untuk kita menjalankan sistem operasi linux di dalam windows. Kita tidak lagi perlu untuk buat dual boot kalau kita nak menggunakan linux terutamanya untuk programming. Info lanjut mengenai Windows boleh rujuk https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/ Kalau kau dah pasang Ubuntu misalnya, &… Continue reading Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Tips Array di dalam JavaScript Bahagian 1

Salam. Setuju tak yang mana Array dalah sesuatu yang wajib kita tahu? Array berada di mana-mana. Tak kira la apa programming language yang kau guna, pasti kita akan berdepan dengan Array. Post ini aku akan kongsikan beberapa tips untuk mengendali Array. Kau tak perlukan 3rd party library untuk mencapai sesuatu dengan Array. Destructure array Digunakan… Continue reading Tips Array di dalam JavaScript Bahagian 1

Fahami Promise dalam Javascript

Apa tu promise? Dalam bahasa melayunya janji. Ya promise dalama javascript sama juga dengan promise dalam real life. Contoh aku janji aku nak buat blog post baru kat blog ni. Dalam janji biasanya akan ada 2 result kan? Janji ditepati & juga janji dicapati.haha Kalau aku berjaya publish blog yang aku sedang tulis ni, jadi… Continue reading Fahami Promise dalam Javascript

Asas Node.js – Events

Kebanyakan function Node.js adalah berasaskan event. Jadi untuk memahami nodejs secara lebih mendalam perlulah kita tahu apa tu even & cara membuat & gunakannya. Definisi event ? Event adalah isyarat yang sesuatu telah berlaku. Boleh rujuk docs Node.js mengenai secara lebih mendalam. Node.js – Events. Asas EventEmitter Import class EventEmitter dari package ‘events’ Buat object… Continue reading Asas Node.js – Events

Asas Node.js – Import/export module

Salam. Post ini telah di update pada 15/05/2021 atas sebab selepas setahun aku tulis post asal ini, aku tak faham satu apa yang aku merepek. Aku pun tak pasti kalau sesiapa yang baca post sebelum update ini faham.haha maaf. Jadi aku nak update lagi untuk pemahaman yang lebih mantap. Pengenalan Dalam Node.js setiap file node(javascript)… Continue reading Asas Node.js – Import/export module

Pindah SSH Key Private & Public ke komputer lain

Ini adalah nota untuk diri sendiri ja. Sebabnya tadi aku terfikir untuk export private & public key ssh aku dari macbook pro aku ke pc linux. Selama ni bila aku format pc, aku akan generate ssh-key baru dengan command ssh-keygen untuk pc yang baru aku format tu. HAHA Noob kan? Situasi Disebabkan aku akan pulangkan… Continue reading Pindah SSH Key Private & Public ke komputer lain

Fahami Asas .find(), .includes(), .some(), .every()

Ini adalah kesinambungan dari tutorial “Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript” yang ditulis pada 15 Januari 2018. FIND() Rujukan: find function find ini digunakan untuk mencari / mendapatkan element pertama yang wujud di dalam array kita. Contohnya kita nak tahu ada tak bernama lazada. Jika wujud akan return element/obj yang dijumpai. jiki… Continue reading Fahami Asas .find(), .includes(), .some(), .every()

Create A Multidimentional Array From Single Array Based On The Parent ID

At some point of my coding, I need to build ‘menu – submenu’ or a tree from my database query result. I faced this problem couple weeks before and realized this is hard to achieved. I have tried the if else statement and foreach loop but failed. Just now, I found a way to solve… Continue reading Create A Multidimentional Array From Single Array Based On The Parent ID

Pengenalan Ringkas Javascript ES6

Ini adalah pengenalan ringkas antara asas ‘next-gen’ javascript(js). Syntax next-gen ini kalau dapat dikuasai sangatlah membantu terutamanya bila kita guna framework / library js modern macam ReactJ, VueJS atau AngularJS. let & const Baca lanjut mengenai let : letBaca lanjut mengenai let const : const let & const asasnya untuk menggantikan cara kita declare variable… Continue reading Pengenalan Ringkas Javascript ES6

Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript

Hari ni aku nak buat nota sedikit mengenai function-function di dalam functional programming JavaScript. Kita akan gunakan data ni dalam semua contoh kita. FOREACH() Rujukan: foreach Function .foreEach() adalah function yang memudahkan kita untuk loop array. Kebiasaannya kita akan loop array menggunakan for loop. Contohnya: Untuk loop menggunakan function .forEach() kita perlu gunakannya dengan callback… Continue reading Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript

Fahami Asas .call(), .apply() & .bind() Javascript

Penggunaan function call, apply & bind adalah penting dalam JavaScript. Pada noob macam aku, untuk memahami bagaimana mana ia berfungsi sangatlah memeningkan. Aku ambil masa dalam beberapa minggu untuk memahami fungsi asas ni. Noob sangat kan? Ketiga-tiga function ini agak sama tapi digunakan pada situasi yang berbeza. Asasnya: .call() & .apply() digunakan ketika kita mahu… Continue reading Fahami Asas .call(), .apply() & .bind() Javascript

How To Change Mysql Root Password Using Ubuntu Linux Terminal

In case if you have forgotten your root password used in MySQL, don’t worry, here is a simple and easiest solution for you. Btw, I’m testing this on my Ubuntu machine. I am not sure if this method will work on other linux distribution. Firstly you need to stop mysql service running at the backround.… Continue reading How To Change Mysql Root Password Using Ubuntu Linux Terminal