logo Ashraf

Fahami Asas .find(), .includes(), .some(), .every()

<Tutorial >

Ini adalah kesinambungan dari tutorial “Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript” yang ditulis pada 15 Januari 2018.

https://ashraf.my/2018/01/15/fahami-asas-foreach-filter-map-sort-reduce-javascript/
Fahami Asas .foreach(), .filter(), .map(), .sort(), & .reduce() Javascript

FIND()

Rujukan: find

function find ini digunakan untuk mencari / mendapatkan element pertama yang wujud di dalam array kita. Contohnya kita nak tahu ada tak bernama lazada. Jika wujud akan return element/obj yang dijumpai. jiki tidak, return undefined.

const lazada = companies.find(company => company.nama === "Lazada") // return object / element yang dijumpai
console.log(lazada) // { name: "Lazada", category: "Retail", start: 1992, end: 2008 }
const lalu = companies.find(company => company.nama === "Lalu") // return undefined


INCLUDES()

Rujukan: includes

function ini hampir sama dengan function find(). Bezanya hanyalah simple array sahaja diterma (bukan array objek). Result nya akan return boolean.

const ageOf5 = age.includes(5)
console.log(ageOf5) // true
const ageOf100 = age.includes(100)
console.log(ageOf100) // false

SOME()

Rujukan: some

function some() ini digunakan untuk mengetahui jika terdapat / wujud element di dalam sesebuah array. Jika ada sekurang-kurangnya 1 akan return true.

const companyStart = companies.some(company => company.start >= 1987)
console.log(companyStart) // true
const companyStartbefore1970 = companies.some(company => company.start <= 1970)
console.log(companyStartbefore1970) // false


EVERY()

Rujukan: every

function ini juga sama macam function some() yang akan juga return bool. Tetapi jika terdapat semua element yang kita mahu di dalam array itu. jika

const semuaCompanyBungkusBermula1990 = companies.every(
  company => company.end >= 1990
)
console.log(semuaCompanyBungkusBermula1990) // false
const semuaCompanyBungkusBermula1989 = companies.every(
  company => company.end >= 1989
)
console.log(semuaCompanyBungkusBermula1989) // true
Buy Me A Coffee

Blog

Menjadi seorang Youtuber ?

Salam. Aku sekarang tengah prepare untuk publish content pertama untuk youtube aku. Kalau yang tak tau, ini adalah channel youtube aku: Youtube Ceghap. Sebelum ini ada aku letak video-video merepek kat situ tapi kebanyakkannya dah aku hide dari tatapan umum. Channel Youtube ni sebenarnya aku nak buat sebagai medium bagi aku punya personal improvement dari… Continue reading Menjadi seorang Youtuber ?

Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Untuk yang masih belum tahu, Windows 10 telah menyediakan 1 platform Windows Subsystem for Linux (WSL) untuk kita menjalankan sistem operasi linux di dalam windows. Kita tidak lagi perlu untuk buat dual boot kalau kita nak menggunakan linux terutamanya untuk programming. Info lanjut mengenai Windows boleh rujuk https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/ Kalau kau dah pasang Ubuntu misalnya, &… Continue reading Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10