logo Ashraf

How To Change Mysql Root Password Using Ubuntu Linux Terminal

<Tutorial >

In case if you have forgotten your root password used in MySQL, don’t worry, here is a simple and easiest solution for you. Btw, I’m testing this on my Ubuntu machine. I am not sure if this method will work on other linux distribution.

Firstly you need to stop mysql service running at the backround. Open your terminal then type following command

sudo /etc/init.d/mysql stop

Start the mysqld demon process using the --skip-grant-tables option with this command

sudo mysqld --skip-grant-tables &
mysql -u root mysql

Change root password using this command ( change ‘yournewpassword’ to your desired secure password )

UPDATE user SET Password=PASSWORD('yournewpassword') WHERE User='root'; FLUSH PRIVILEGES; exit;


Now your root password already set. You need to restart the mysql service with this command.

sudo /etc/init.d/mysql start
Buy Me A Coffee

Blog

Menjadi seorang Youtuber ?

Salam. Aku sekarang tengah prepare untuk publish content pertama untuk youtube aku. Kalau yang tak tau, ini adalah channel youtube aku: Youtube Ceghap. Sebelum ini ada aku letak video-video merepek kat situ tapi kebanyakkannya dah aku hide dari tatapan umum. Channel Youtube ni sebenarnya aku nak buat sebagai medium bagi aku punya personal improvement dari… Continue reading Menjadi seorang Youtuber ?

Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Untuk yang masih belum tahu, Windows 10 telah menyediakan 1 platform Windows Subsystem for Linux (WSL) untuk kita menjalankan sistem operasi linux di dalam windows. Kita tidak lagi perlu untuk buat dual boot kalau kita nak menggunakan linux terutamanya untuk programming. Info lanjut mengenai Windows boleh rujuk https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/ Kalau kau dah pasang Ubuntu misalnya, &… Continue reading Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10