Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

<Tutorial >

Untuk yang masih belum tahu, Windows 10 telah menyediakan 1 platform Windows Subsystem for Linux (WSL) untuk kita menjalankan sistem operasi linux di dalam windows. Kita tidak lagi perlu untuk buat dual boot kalau kita nak menggunakan linux terutamanya untuk programming. Info lanjut mengenai Windows boleh rujuk https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/

Kalau kau dah pasang Ubuntu misalnya, & nak juga ‘clone’ distro yang sama tapi untuk development bahasa lain, misalnya UbuntuGo, UbuntuCplusplus, UbuntuPython, tapi masih lagi menggunakan OS Ubuntu yang sama, kau boleh gunakan command export & import wsl.

Step 1: Lihat dahulu distro apa yang dah dipasang

wsl --list

Ubuntu (Default)
Debian
Kali Linux

Step 2: Export base distro (misalnya Ubuntu)

wsl --export <Distro> <namaFile.tar>
wsl --export Ubuntu ubuntu.tar

Step 3: Import(clone) distro yang kita nak

wsl --import <NamaCustomDistro> <LokasiNakSimpanDistro> <namaFile.tar>
wsl --import UbuntuPython D:\distro\UbuntuPython ubuntu.tar

Step 4: Semak semula list distro

wsl --list

Ubuntu (Default)
Debian
Kali Linux
UbuntuPython

Mudah saja kan? Jadi sekarang dah boleh asingkan beberapa distro yang base yang sama untuk hal hal yang berlainan.

Belanja saya kopi

Artikel lain

Fahami React Context API

Sebagai developer reactjs yang baharu macam aku, aku selalu gunakan teknik prop drilling untuk pass prop ke child component yang aku buat. Cara ini tak bagus kalau projek kita itu adalah projek yang besar. Aku tahu mengenai kewujudan react context API atau state management library lain seperti redux, mobx, recoil dan banyak lagi library untuk… Continue reading Fahami React Context API

Asas Node.js – Built-in module

Dalam Node.js terdapat tidaklah terlalu banyak built-in module. Tapi aku tak akan bincangkan kesemua module tersebut. Aku hanya akan bincangkan beberapa built-in module yang agak penting & digunakan agak kerap ketika pembangunan aplikasi node.js. Antaranya adalah: Path module OS module File System Module Events Module HTTP Module Path module Digunakan untuk handle file path. Contohnya… Continue reading Asas Node.js – Built-in module