logo Ashraf

Tips Array di dalam JavaScript Bahagian 1

<Tutorial >

Salam. Setuju tak yang mana Array dalah sesuatu yang wajib kita tahu? Array berada di mana-mana. Tak kira la apa programming language yang kau guna, pasti kita akan berdepan dengan Array. Post ini aku akan kongsikan beberapa tips untuk mengendali Array. Kau tak perlukan 3rd party library untuk mencapai sesuatu dengan Array.

Destructure array

Digunakan untuk kita extract element dari array JS. Secara tradisional, kita akan gunakan index array itu untuk extract 1 element dari array JS. Contoh di bawah:

const haiwan = ["ayam", "kucing", "lembu"];
const ayam = haiwan[0];
console.log(ayam); // "ayam"
const kucing = haiwan[1];
console.log(kucing); // "kucing"
const lembu = haiwan[2];
console.log(lembu); // "lembu"

Dengan adanya desctructure Array mulai dari ES6 (aku rasa la mula di version ni), nak extract element dari array jadi lebih mudah”

const [ayam, , lembu] = ["ayam", "kucing", "lembu"];
console.log(ayam); // "ayam"
console.log(lembu); // "lembu"

Salin array

Seperti yang kita tahu, array & object di JavaScript bukanlah primitive data type tetapi complex data type. Jadi setiap variable baharu yang di ‘assign’ adalah reference pointer kepada variable asas:

// primitive data type
let a = "ayam";
let b = a;
console.log(b); // "ayam"
b = "lembu";
console.log(a); // "ayam"
console.log(b); // "lembu"
// complex data type;
let a = ["a", "b", "c"];
let b = a;
b[1] = "z";
console.log(a); // ["a", "z", "c"];
console.log(b); // ["a", "z", "c"];

Jadi untuk salin value pada complex data type secara betul (bukan hanya reference pada variable asal) adalah dengan menggunakan spread operator:

let a = ["a", "b", "b" "c"];
let b = [...a];
b[1] = "z";
console.log(a); // ["a", "b", "b" "c"];
console.log(b); // ["a", "z", "b", "c"];

Salin array dengan value yang unik

let a = ["a", "b", "b" "c"];
let b = [...new Set(a)];
console.log(a); // ["a", "b", "b" "c"];
console.log(b); // ["a", "b", "c"];

Setakat ini saja tips untuk post kali ini. Part 2 akan menyusul secepat mungkin 🙂

Buy Me A Coffee

Blog

Menjadi seorang Youtuber ?

Salam. Aku sekarang tengah prepare untuk publish content pertama untuk youtube aku. Kalau yang tak tau, ini adalah channel youtube aku: Youtube Ceghap. Sebelum ini ada aku letak video-video merepek kat situ tapi kebanyakkannya dah aku hide dari tatapan umum. Channel Youtube ni sebenarnya aku nak buat sebagai medium bagi aku punya personal improvement dari… Continue reading Menjadi seorang Youtuber ?

Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10

Untuk yang masih belum tahu, Windows 10 telah menyediakan 1 platform Windows Subsystem for Linux (WSL) untuk kita menjalankan sistem operasi linux di dalam windows. Kita tidak lagi perlu untuk buat dual boot kalau kita nak menggunakan linux terutamanya untuk programming. Info lanjut mengenai Windows boleh rujuk https://docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/ Kalau kau dah pasang Ubuntu misalnya, &… Continue reading Import & Export WSL Linux Distro di Windows 10